|
Deneme & Düz Yazılar Bu Bölümde Türk ve Dünya Edebiyatından Deneme ve Düz Yazılara Yer Verebilir, Yorum Yapabilirsiniz... |
![]() ![]() |
|
Seçenekler |
![]() |
Mesaj No:1 |
![]() Durumu: ![]()
Papatyam No :
145
Üyelik T.:
16 February 2005
Arkadaşları:0
![]() Cibran'dan Alıntılar Durmaksızın yürüyorum bu kıyılarda,
kumla köpüğün arasında. Yükselen deniz ayak izlerimi silecek, rüzgar köpüğü önüne katacak, ama denizle kıyı daima kalacak. -------------------------------------------------------------------------------- Bugünün acısı, dünün hazzının anısıdır. -------------------------------------------------------------------------------- Anımsamak bir tür buluşmadır. Unutmak ise bir tür özgürlük. -------------------------------------------------------------------------------- Yüreğimdeki mühür kalbim kırılmadan çözülebilir mi? -------------------------------------------------------------------------------- Sevgililer birbirlerinden çok aralarındakini kucaklarlar. -------------------------------------------------------------------------------- Arkadaşlık her zaman için tatlı bir sorumluluktur, asla bir fırsat değil. -------------------------------------------------------------------------------- Ancak büyük bir acı veya büyük bir sevinç senin gerçeğini açığa çıkarabilir. İşte böyle bir anda ya güneş altında çıplak danset, ya da çarmıhını taşı. -------------------------------------------------------------------------------- İnsanlık, sonsuzluğun dışından sonsuzluğa akan bir ışık nehridir. -------------------------------------------------------------------------------- Şafağa ancak gecenin yolunu izleyerek ulaşılabilir. -------------------------------------------------------------------------------- Gariptir ki, kimi zevklerin tutkusudur, acılarımızın bir kısmını oluşturan. -------------------------------------------------------------------------------- Kişinin hayal gücüyle, düşlerinin gerçeklesmesi arasındaki mesafe, yalnızca onun yoğun isteğiyle aşılabilir. -------------------------------------------------------------------------------- Cennet orada, şu kapının ardında, hemen yandaki odada; ama ben anahtarı kaybettim. Belki de sadece koyduğum yeri unuttum. -------------------------------------------------------------------------------- Kuş tüyünde uyuyanların düşlerinin, toprak üzerinde uyuyanlarınkinden daha güzel olmadığı gerçeğinde, yaşamın adaletine olan inancımı yitirmem mümkün mü? -------------------------------------------------------------------------------- Bana kulak ver ki, sana ses verebileyim. -------------------------------------------------------------------------------- Karşindakinin gerçeği sana açıkladıklarında değil, açıklayamadıklarındadır. Bu yüzden onu anlamak istiyorsan, söylediklerine değil, söylemediklerine kulak ver. -------------------------------------------------------------------------------- Söylediklerimin yarısı beş para etmez; ama ola ki diğer yarısı sana ulaşabilir diye konuşuyorum. -------------------------------------------------------------------------------- Yalnızlığım, insanlar geveze hatalarımı övüp, sessiz erdemlerimi eleştirmeye başladığında doğdu. -------------------------------------------------------------------------------- Bir gerçek her zaman bilinmek, ama ara sıra söylenmek içindir. -------------------------------------------------------------------------------- İçimizdeki gerçek olan sessiz, edinilmiş olan ise gevezedir. -------------------------------------------------------------------------------- İçimdeki yaşamın sesi, senin içindeki yaşamın kulağına ulaşamaz. Yine de kendimizi yalnız hissetmemek için konuşalım. -------------------------------------------------------------------------------- Sözcüklerin dalgası hep üstümüzde olsa da, derinliklerimiz daima dinginliğini korur. -------------------------------------------------------------------------------- Yaşam kalbini okuyacak bir şarkıcı bulamazsa, aklını konusacak bir filozof yaratır. -------------------------------------------------------------------------------- Zihnimiz bir süngerdir, yüreğimizse bir nehir. Çoğumuzun akmak yerine, sünger gibi emmeyi seçmesi ne garip! -------------------------------------------------------------------------------- Eger kış, "Baharı yüreğimde saklıyorum" deseydi, ona kim inanırdı? -------------------------------------------------------------------------------- Her tohum bir özlemdir. -------------------------------------------------------------------------------- Öğretilerin çoğu pencere camı gibidir. Arkasındaki gerçeği görürsün, ama cam seni gerçekten ayırır. -------------------------------------------------------------------------------- Haydi seninle saklambaç oynayalım. Yüreğime saklanırsan eğer, seni bulmak zor olmaz. Ancak kendi kabuğunun ardına gizlenirsen, seni bulmaya çalışmak bir işe yaramaz. -------------------------------------------------------------------------------- Neşeli yüreklerle birlikte neşeli şarkılar söyleyen kederli bir kalp ne kadar yücedir. -------------------------------------------------------------------------------- Yürüyenlerle birlikte yürümeyi yeğlerim, durup yürüyenlerin geçişini seyretmek değil. -------------------------------------------------------------------------------- Hayır, boşuna yaşamadık biz! Kemiklerimizden kuleler yapmadılar mı? -------------------------------------------------------------------------------- Özel ve ayrımcı olmayalım. Unutmayalım ki, şairin aklı da, akrebin kuyruğu da gururla aynı yeryüzünden yükselir. -------------------------------------------------------------------------------- Evim der ki, "Beni bırakma, çünkü burada senin geçmişin yaşıyor." Yolum der ki, " Gel ve beni izle, çünkü ben senin geleceğinim." Ve ben hem eve, hem de yola derim ki, "Benim ne geçmişim, ne de geleceğim var. Eger kalırsam, kalışımda bir ayrılış vardır; gidersem, ayrılışımda bir kalış. -------------------------------------------------------------------------------- Yalnızca sevgi ve ölüm her şeyi değiştirebilir." -------------------------------------------------------------------------------- Daha dün, yaşam küresi içinde uyumsuzca titreşen bir kırıntı olduğumu düşünürdüm. Şimdi biliyorum ki, ben kürenin ta kendisiyim, ve uyumlu kırıntılar halinde tüm yaşam içimde devinmekte. -------------------------------------------------------------------------------- Adlandıramadığın nimetleri özlediğinde, ve nedenini bilmeden kederlendiğinde, işte o zaman büyüyen her şeyle beraber büyüyecek, ve üst benliğine uzanacaksın. -------------------------------------------------------------------------------- Ağaçlar yeryüzünün gökkubbeye yazdığı şiirlerdir. Ama biz onları devirir ve boşluğumuzu kaydedebilmek için kağıda dönüştürürüz. -------------------------------------------------------------------------------- Güzelliğin şarkısını söylersen eğer, çölün ortasında tek başına olsan bile bir dinleyicin olacaktır. -------------------------------------------------------------------------------- Esin daima şarkı söyler; asla açıklamaya çalışmaz. -------------------------------------------------------------------------------- En büyük sarkıcı, sessizliğimizin şarkısını söyleyendir. -------------------------------------------------------------------------------- Eğer ağzın yemekle doluysa nasıl şarkı söyleyebilirsin? Ve eğer elin altınla yüklüyse, şükretmek için nasıl kaldırabilirsin? -------------------------------------------------------------------------------- Sözler zamansızdır. Onları zamansızlıklarını bilerek söylemeli ya da yazmalısın. -------------------------------------------------------------------------------- Şiir bir düşüncenin ifadesi değildir. O, kanayan bir yaradan veya gülümseyen bir ağızdan yükselen bir şarkıdır. -------------------------------------------------------------------------------- Güneşe arkanı dönersen, ancak kendi gölgeni görürsün. -------------------------------------------------------------------------------- Dünlerimizin borçlarını ödemek için yarınlarımızdan ödünç alırız çoğunlukla. -------------------------------------------------------------------------------- Yüreğin bir volkansa eğer, avuçlarında çiçekler açmasını nasıl umabilirsin? -------------------------------------------------------------------------------- Bana "seni anlamıyorum" demen, haketmediğim bir övgü, haketmediğin bir yergidir. -------------------------------------------------------------------------------- Yanlışlarımızı doğrularımızdan daha büyük bir coşkuyla savunmamız ne gariptir! -------------------------------------------------------------------------------- Kaplumbağalar yollar hakkında tavşanlardan çok daha fazla şey anlatabilirler. -------------------------------------------------------------------------------- İnanç, düşünce karavanıyla ulaşılması imkansız bir vahadır. -------------------------------------------------------------------------------- Kendimi senin bildiklerinle doldurmuş olsaydım, bilmediklerini hangi odama yerleştirirdim? -------------------------------------------------------------------------------- Suskunluğu gevezeden, hoşgörüyü hoşgörüsüzden ve kibarlığı kaba olandan öğrendim. Ne garip ki, tüm bu öğretmenlerime karşı oldukça nankörüm. -------------------------------------------------------------------------------- Bilmen gerekenlerin sonuna ulaştığında, duyumsaman gerekenlerin başında olacaksın. -------------------------------------------------------------------------------- Her insan iki insandır; biri karanlıkta uyanık, diğeri ise aydınlıkta uykudadır. -------------------------------------------------------------------------------- Ben hem alev, hem de kuru çalıyım ve benim bir yanım diğer yanımı yok etmekte. -------------------------------------------------------------------------------- Anlayışlı olan beni anlayışlı, aptal olan ise aptal bulur. Bence ikisi de haklıdır. -------------------------------------------------------------------------------- Bir anlaşmazlık, iki zihin arasındaki en kestirme yol olabilir. -------------------------------------------------------------------------------- Utangaç bir başarısızlık, gururlu bir başarıdan daha yücedir. -------------------------------------------------------------------------------- Hüzün iki bahçe arasındaki bir duvardır ancak. -------------------------------------------------------------------------------- Sevincin ya da kederin büyüdüğünde, dünya küçülür. -------------------------------------------------------------------------------- Sevinç ve kederlerimizi onları deneyimlemeden çok daha önce seçeriz. -------------------------------------------------------------------------------- Dostum, sen ve ben yaşama yabanci kalacağız; ve birimiz diğerine ve her birimiz kendine, ta ki senin konuşup benim dinleyeceğim güne dek senin sesini kendi sesim sayarak, ve senin önünde dikileceğim ana dek, bir aynanın önünde durduğumu düşünerek. -------------------------------------------------------------------------------- Cömertlik, bana senden daha çok gereksindiğimi değil, benden daha çok gereksindiğini vermendedir. -------------------------------------------------------------------------------- Eğer insanlara boş elimi uzatır ve bir şey alamazsam çok üzücü; ama asıl ümitsiz durum, dolu elimi uzatıp kabul edecek kimseyi bulamamamdır. -------------------------------------------------------------------------------- Sadece bir aptal ve bir dahi insanların koyduğu kuralları çiğner, ki onlar Tanrı' nın kalbine en yakın olanlardır. -------------------------------------------------------------------------------- Düzenbazlık bazen başarılı olur, ama her zaman kendini öldürür. -------------------------------------------------------------------------------- Şeytan sen doğduğun gün öldü. Artık bir melekle karşılaşmak için cehennem azabı çekmek zorunda değilsin. -------------------------------------------------------------------------------- En özgür ruh bile fiziksel gereksinimlerden kaçamaz. -------------------------------------------------------------------------------- Diğer yanımla hiç bir zaman tam bir uyum içinde olamadım. Görünen o ki maddenin özü aramızda uzanmakta. -------------------------------------------------------------------------------- Diğer yanın daima senin için üzülür. Ama o zaten acıyla beslendiği için bir sorun yok. -------------------------------------------------------------------------------- İyi ve kötü hakkında söylenen her şey doğruysa, benim yaşamım uzun bir suçtan ibaret olmalı. -------------------------------------------------------------------------------- Gözlerindeki kini dudaklarındaki gülümsemeyle örtmeye çalişan biri ne kadar da aptaldır. -------------------------------------------------------------------------------- Yalnız benden aşağı olan beni kıskanabilir veya nefret eder. Ne kıskanıldım, ne de nefret edildim; çünkü kimseden üstün değilim. Yalnız benden üstün olan beni övebilir, ya da hor görür. Ne övüldüm, ne de hor görüldüm; çünkü kimseden aşağı değilim. -------------------------------------------------------------------------------- Yaşam bana altın sunarken sana gümüş verdiğimde kendimi cömert sayıyorsam ne kadar cimri olmalıyım. -------------------------------------------------------------------------------- Eğer sırrını rüzgara açarsan, sırrını ağaçlara söyledi diye rüzgarı suçlayamazsın. -------------------------------------------------------------------------------- İnsanın kürsüsü suskun yüreğindedir; geveze aklında değil. -------------------------------------------------------------------------------- Gerçeğe kulak veren gerçeği dile getirenden daha az değerli değildir. -------------------------------------------------------------------------------- Gerçekte biz kendi kendimizle konuşuruz; ama ara sıra diğerleri de bizi işitebilsin diye sesimizi yükseltiriz. -------------------------------------------------------------------------------- Sonsuzluğu özlüyorum, çünkü orada yazılmamış şiirlerim ve boyanmamış resimlerimle buluşacağım. -------------------------------------------------------------------------------- En acınacak kişi, düşlerini altın ve gümüşe dönüştürmüş olandır. -------------------------------------------------------------------------------- Ölüm de, tıpkı yaşam gibi, yaşlıya yeni doğandan daha yakın değildir. -------------------------------------------------------------------------------- Evet, bir Nirvana var; o, koyunlarını yeşil bir otlağa yaymanda, çocuğunu uyutmanda ve şiirinin son dizesini yazmandadır.
Bookmarks |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Tefekküre Davet Köşesi |
|
Papatyam Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın |